Volksuniversiteit Veenendaal

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: LEKERSTM

20 eeuwen klassieke kerstmuziek

20 eeuwen klassieke kerstmuziek
Cursuscode: LEKERSTM

Tijdens de periode rond kerst, beginnend met de advent en meestal eindigend op 6 januari met Driekoningen, wordt veel klassieke muziek uitgevoerd die - uiteraard - in het teken van Kerstmis staat. Vaak gaat het om muziek gebaseerd op het bijbelverhaal over de geboorte van Jezus. Landelijke herdersmuziek en het gezang van jubelende engelen zijn er dan ook dikwijls in te herkennen. In die muziek geven componisten uit een periode van 20 eeuwen muzikaal uitdrukking aan de adventsperiode in de aanloop naar Kerstmis.

Hoe bereiden deze componisten ons voor op het verloop van deze periode? In welke composities horen we elementen terug die uitdrukking geven aan de betekenis van deze voorbereidingstijd op Kerstmis? Hoe verwerken componisten deze elementen in hun werken? Hoe ontstaat en ontwikkelt zich in hun muziek de opbouw, het verloop en de afloop van dit verhaal.

Met beeld- en geluidsfragmenten volgt er in deze lezing een overzicht van werken uit de ‘traditionele’ klassieke muziek tot en met meer moderne composities. Muzikale scheppingen, van bijvoorbeeld Hildegard von Bingen, Hector Berlioz, John Rutter en Arvo Pärt die ons in de sfeer brengen van kerst. Het totaal aan beeld- en geluidsfragmenten geeft een boeiend overzicht hoe verschillende componisten uit vele eeuwen ons dit verhaal hebben nagelaten! Van Josquin des Prez, via Camille Saint-Saens tot aan de Italiaanse priester-componist Marco Frisina: zij laten ons nog altijd ‘meegenieten’ van muzikaal weergegeven kerstverhalen!

Woensdag 19 december 2018
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 20:00
Prijs: € 5,00
Dhr. J.P. (Joop) van Velzen (musicinlife.nl)
20:00 - 22:00
Locatie: Cultuurfabriek (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
J.P. (Joop) van Velzen (musicinlife.nl)
J.P. (Joop) van Velzen (musicinlife.nl)