Johann Sebastiaan Bach: het begin en einde van alle muziek!

Cursus code: KCJOHANN

Maarten ’t Hart schrijft in zijn boek over Johann Sebastian Bach, dat tijdens zijn leven men van de kolossale statuur van de componist nauwelijks enig besef had. Hij gaat verder met de stelling dat wij allen beter af waren geweest, als zowel Bach zelf als zijn tijdgenoten beseft hadden, dat zijn werk ‘tot het muzikale evangelie van de generaties na hem’ zou worden. Dan zou men al vanaf zijn kinderjaren zo veel mogelijk informatie over hem bewaard hebben. Dan zou men zuiniger zijn geweest op zijn composities en was er naar alle waarschijnlijkheid minder verloren gegaan.

Stap voor stap laat muziekhistoricus Joop van Velzen van ‘Music in Life’ de ontwikkeling volgen van deze ongeëvenaarde en wonderbaarlijk begaafde baanbreker op het gebied van muzikale creativiteit. In de lezing laat hij ook de dwarsverbanden zien tussen de twee fundamentele aspecten van het leven van Johann Sebastian Bach: zijn persoonlijke omstandigheden als echtgenoot en vader en het intellectuele kader van zijn scheppend kunstenaarschap.

Met veel passende beeld- en geluidsfragmenten wordt de aangeboden informatie geïllustreerd en ondersteund. Kennis van en ervaring met het notenschrift en partituren is niet noodzakelijk. Na afloop kunnen de deelnemers in het bezit komen van digitale versies van zowel de presentaties als de betreffende beeld- en geluidsfragmenten.

Meer informatie: 
  • Deze activiteit is vol, u komt op de wachtlijst. Wij doen ons best om u alsnog te plaatsen.
  • Op maandag 5 februari 2018 van 20:00 uur tot 22:00 uur
  • 1 lezing van 2 uur
  • Prijs: € 7,50
  • Docent: Dhr. J.P. (Joop) van Velzen (musicinlife.nl)
  • Locatie: Cultuurfabriek (klik hier voor de adres gegevens)